неделя, 9 септември 2012 г.

Исторически аспекти на гранитогреса



Гранитогрес
Исторически аспекти на гранитогреса

Камъкът се използва още от древността. Хилядолетия преди Христа, още когато древните хора са го използвали за направата на сечива и оръдия на труда.
Постепенно хората са започнали да намират по – добри и разнообразни методи за обработка на камък, до съвременните машини в наши дни.

Още през палеолита(около 700 - 35хиляди пр. Хр.), човека използва ръчни операции за обработка на камък.
През тоя период обработката се е свеждала най – вече до почистване, чупене и грубо сечене в късния палеолит.
През неолита(10 – 5 хиляди години пр. Хр.) вече към обработката се използва и шлайфане, полиране и пробиване.
Металните инструменти идват чак в бронзовата епоха (2-1 хил. Години пр. Хр.) и тогава хората успяват с тяхна помощ, да обработват и най – твърдата скала, а именно гранитната. Разбира се, гранитогрес се появява доста по късно.

Първите данни за обработка на гранит са от Египтяните преди 7-8 хиляди години.
Стотици хиляди хора по това време се занимавали с обработка на камък. Построяването на пирамидите все още е загадка, как са сечени толкова правилни каменни блокове и най – вече как са издигани без помоща на машините които познаваме в модерния свят.
Тук трябва да отбележим и първите данни за обработка на гранит и едно от неговите първи използвания. Древните египтяни построили обелиск на Луксор, който е бил висок 25 метра и в него са използвани 250 тона розов гранит. Днес паметника е все още здрав и украсява площад конкорд в Париж.
Интересен факт  е точността на древните египтяни с която са работили. Саркофагът Senizert II , чиито страни са направени от каменни плочи с отклонение едва от 0.2мм, доказва това.

Гръцката цивилизация е оставила не по – малко паметници на културата направени от гранит. Много световноизвестни статуи в Атина направени от гранит, съществуват и до днес. Не може да не споменем една от най – известните, а именно – гробницата на Агамемнон в Микена.

Римляните използвайки знанията наследени от прадедите им, осъвършенстват обработката на камък и оставят не малко паметници, съществуващи и днес.

На по късен етап по времето на ренесанса, има значителен напредък в обработката на гранит. Тогава най – вече гранита се използвал за масово застрояване. Това се случва през 15 век. А по късно през 18 век, много от елементите в строителството на Санкт Петербург са направени от гранит.

Използвайки гранитогрес в наши дни, ние се докосваме до най – древните цивилизащии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар